Irradia på Fysioterapikongressen 2025. Foto: Comet Growth
Irradia har ingen tradisjonell start – for daglig leder Harry Borch begynte reisen i en helt annen bransje. Dette er en historie om tilfeldigheter, nysgjerrighet og et ønske om å skape noe eget.

En tilfeldighet som endrer alt

“Jeg startet egentlig med PC-support,” forteller Borch. I 2004 drev han “DataHarry”, et enkeltpersonforetak der han hjalp småbedrifter med IT-service. En av kundene hans hadde startet Irradia Norge AS i 1985 som forhandler av lasere, ved siden av sitt yrke som frisør hvor de testet ut laser for å stimulere til hårvekst på hodet til menn.

“Jeg var ofte innom. En dag nevnte jeg at jeg hadde bakgrunn som serviceingeniør på medisinteknisk utstyr. Det viste seg at han slet med å få service på laserne lokalt her i Norge – og spurte derfor om jeg kunne prøve.”

Borch tok utfordringen på strak arm. Han reiste til Stockholm og fikk opplæring i bruk og reparasjon av laser. Videre begynte han med service på utstyret, og fikk etter hvert en større rolle hvor han i tillegg prøvde seg på salg.

Overtakelsen av Irradia

I årene som fulgte, fortsatte Borch å hjelpe frisøren med service i kombinasjon med andre jobber. I 2021 kom muligheten: “På den tiden jobbet jeg som avdelingsleder i et firma som skulle legge ned driften i Norge, men fikk spørsmålet om jeg ville overta agenturet siden han skulle pensjonere seg. Det var egentlig en no-brainer og en fin løsning på en vanskelig situasjon i starten av pandemien.”

Prosessen med forhandlinger tok nesten en måned før Borch offisielt overtok agenturet for Irradia Norge. Han oppdaget raskt at ikke alt var like enkelt som han hadde trodd: “Det viste seg at noen avtaler hadde blitt feil håndtert, og at en stor del av markedet hadde forsvunnet over natten. Det var en bratt læringskurve!”

Irradia på Fysioterapikongressen 2025. Foto: Comet Growth

Laser - fra alternativ til anerkjent behandling

Laser er delt inn i flere klasser: “Irradia er leverandører av laserklasse tre, som kan benyttes av fysioterapeuter, kiropraktorer, leger og naprapater.” Laserbehandling er et godt supplement når man ønsker å myke opp muskulatur, sener og ledd, fordi det stimulerer cellene i kroppen til å lege seg selv. Det øker blodsirkulasjonen i området der man har smerter eller betennelse, samt at det bidrar til en viss smertelindring. Dette har ført til at fysioterapeuter i økende grad tar i bruk laser som en del av behandlingen. Laser bidrar til raskere mobilisering, slik at pasientene klarer å gjennomføre øvelsene de trenger og kommer seg raskere på bena.

Statens strålevern klassifiserer lasere som en strålekilde, noe som medfører strenge reguleringer. Medisinsk personell betraktet lenge laserbehandling som alternativ medisin, men forskningen har endret seg. “I dag ser vi at laser anerkjennes som en effektiv medisinsk behandlingsform,” sier Borch. “Jeg diskuterer mye med fysioterapeuter og har satt meg grundig inn i hvordan laser kan bidra til bedre behandlinger. Dette gjør jobben mer morsom og meningsfull.”

Fra IT-service til lasermedisin – reisen til Irradia viser hvordan riktig timing, tilfeldigheter og en brennende interesse, kan skape nye muligheter. “Jeg startet med PC-er og endte opp med medisinsk teknologi. Noen ganger må du bare gripe sjansen når den kommer!” avslutter Borch.

Relaterte artikler